Shelby Teknikk As

Den andre arkitektens baderom

Preben Larsen

Vi kommer her med det andre badet i rekken under vår lille artikkelserie; Arkitektens baderom. Denne gangen er det Arkitekt Hallstein AS som på sitt interessante vis har gitt oss innblikk i sin prosess. Ikke bare når det gjelder deres mosaikkbelagte baderom, men også leiligheten som øvrig. 

 

Nedenfor forteller Hallstein med egne ord om sitt oppussingsobjekt. Før-bildene er tatt av fotograf Anthony Hopkins. Nå-bildene er tatt av Preben i Shelby Teknikk. 

Sommeren 2012 flyttet jeg og min samboer tilbake fra London. Da vi etter å ha funnet jobber i Oslo begynte å tenke på å kjøpe oss en leilighet fikk vi mange advarsler mot å kjøpe oppussingsobjekter. De koster det samme som ferdigoppussede boliger å kjøpe, men krever at du investerer ekstra for å få det beboelig. 

 

Vi falt tidlig for 1890-gårdene av Gråbeinstypen. De ligger sentralt på Tøyen og Sofienberg. De er ikke for store. Hver av dagens leiligheter var opprinnelig to leiligheter. På grunn av dette og et veldig godt forhold mellom avstanden fra fasade til fasade og romhøyden, får man gode, solide planløsninger med god tilgang på dagslys.

 

Da vi etterhvert kjøpte et oppussingsobjekt likevel, gledet vi oss stort til å gå igang.

Målsetningen vår var å jobbe frem en enkel og effektiv planløsning som kunne sikre at vi fikk mest mulig ut av de 57 kvadratmeterne.

Vi flyttet kjøkkenet og lukket en lite brukbar gjennomgang fra entréen. Det overrasket at leiligheten ble både mer effektiv og opplevdes større med dette grepet. Normalt vil vi jo rive vegger der vi kommer inn : )

 

Den lukkede gjennomgangen ble til et bittelite skjult vaskerom / teknisk rom / matbod / klesbod. Rommet ble nøyaktig tegnet for å romme kjøleskap med fryser, vaskemaskin, utslagsvask, varmtvannsbereder og hyller for diverse oppbevaring. 

Dette vesle “utility”-rommet gav oss muligheten til å lage et fin, enkelt baderom (uten vaskemaskin og varmtvannstank) og en kjøkkenløsning med benkekjøleskap slik at ingenting kom i veien for lyset og utsikten til den botaniske have.

 

Vi gjorde mye av rivingen selv og bodde i støvskyen i noen måneder. Det ble i løpet av denne tiden klart at vi måtte finne noen som kan snekre for at dette skulle løse seg - vi kunne jo knapt forskjell på stjerne og torx, og kunne på ingen måte lage den listefrie, helsparklede tilværelsen vi ønsket oss.

 

Oppussing av leiligheter tar alltid lengre tid enn man tror. Listen over uforutsette utfordringer lærte oss mye om å jobbe med eksisterende bygninger. Det viktigste er at man vet dette når man går i gang. Det er ikke mulig å forutsi hva som ligger bak neste lag med tregulv, gipshimling eller plankevegg før man har åpnet opp og sett. Når det kommer kjipe overraskelser, snu det til en ny mulighet!

 

Dersom man skal i gang med å pusse opp vil jeg først å fremst anbefale: GJØR DET!

Det viktigste er at man planlegger godt. Bruk gjerne en arkitekt - vi er stort sett flinke til dette.

Vær streng på å prioritere hva som er viktigst å få til bra, og ta dere råd til de løsningene dere er sikker på at dere liker.

Velg gjerne rimeligere (men funksjonelle!) løsninger der det lar seg gjør. Men, hvis du vet at du blir lykkelig av å ta i en vakker baderomskran hver morgen når du står opp - go for it! Hvis det er et gulv du vet vil være nydelig å gå på - spar penger på veggoverflaten. Hvis ett vindu over senga er det som gir deg den beste søvnen - ikke nøl!

Vi brukte opp alle pengene våre (og mere til) før vi var kommet frem til kjøkkeninnredning. Dermed bodde i et halv år med to dører lagt på bukker som kjøkken. Vi fikk låne en “skilsmissekokeplate” fra en kamerat og vasket koppene på baderommet. Om det var kult? Ikke i det hele tatt. Men vi fikk etterhvert spart opp til det kjøkkenet vi ønsket mest, med stilige hvitevarer og kran fra Vola.

 

I tillegg til å planlegge romløsningen og materialene, må dere planlegge tiden det skal ta. Har man mulighet til å bo et annet sted en periode?

Kan byggefasen sammenfalle med en ferie? Arkitekten kan også være din person på byggeplassen og komme innom og se til at alt blir som planlagt.

 

Av de tingene vi planla for dårlig, er gulvet i entréen. Det kom som en overraskelse på oss at undergulvet (under 4 lag linoleum, vinyl, gamle aviser og sponplater) var for ødelagt til å slipe opp. En flink møbelsnekker laget gulvbord lik de som ble fjernet, og entréen fikk samme behandling som de andre rom. Etter ett år så vi at slitasjen - selv i 3.etasje i en bygård - er vesentlig større i entréen enn i andre rom. Her skulle vi valgt et hardere materiale. Ellers har vi jo fått til mye akkurat som vi ville, og badet er vi kanskje særlig fornøyd med - her gikk veldig mye bra!

 

Idag brukes badet flittig i helgene som scene for Sybaritic Breakfast - mitt hedonistiske sideprosjekt der varm vann, god mat og cocktails danner kjernen. Prosjektet startet opp som en oppmykning av lørdagmorgenen når fredagskvelden hadde vært for hard. Det ene tok det andre og det ble etterhvert en facebook / instagram-konto til glede for flere. Det var en helt spesiell opplevelse å ta i bruk det nye badet med badekar den helgen det gikk opp for oss at vi ikke hadde råd til kjøkken! 

 

Hallstein har tidligere jobbet hos diverse kjente arkitektkontorer som Fosters+Partners, MMW og Coop himmelb(l)au i wien. Nå har han fulgt drømmen om å startet Hallstein as. Se på hans hjemmeside for kontaktinfo dersom du ønsker hjelp til ditt prosjekt.